duminică, 6 noiembrie 2011

Marie Curie


Maria Skłodowska-Curie, cunoscută și ca Marie Curie, după numele său francez (n. 7 noiembrie 1867, Varșovia; d. 4 iulie 1934,Sancellemoz, Franța) a fost o savantă poloneză stabilită în Franța, dublu laureată a Premiului Nobel. A fost prima femeie care a primit un premiu Nobel și singurul savant care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie). A introdus în fizică termenul deradioactivitate. Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în medicină. A fost soția unui laureat al Premiului Nobel, fizicianul Pierre Curie, și mama unei laureate a Premiului Nobel (Irène Joliot-Curie). Cu excepția fiicei sale Ève Curie (scriitoare), toți descendenții săi vor urma cariere științifice.

[modificare]Biografie

Se naște la Varșovia, aflată la acea vreme sub stăpânirea Rusiei țariste, într-o familie de profesori, care îi insuflă de timpuriu dragostea pentru învățătură. Își pierde în copilărie o soră, decedată de tifos exantematic, și mama, decedată în 1878 de tuberculoză. Se refugiază în studiu, unde obține rezultate maxime, absolvind cursurile secundare în1883, cu medalia de aur. Din cauza dificultăților financiare și pentru a își susține sora mai mare, care studia medicina în Franța, lucrează o vreme ca guvernantă a unor copii din familii înstărite. Ulterior, în 1891, pentru că în Rusia țaristă femeile nu erau admise la universitate, se mută la Paris, unde studiază la Sorbona, devenind licențiată în fizică (în 1893) și în matematică (în 1894). În 1894 îl cunoaște pe fizicianul Pierre Curie, cu care se va căsători pe 26 iulie 1895. Vor avea două fiice, Irène (n.1897) și Ève (n.1904). Începe cercetări în domeniul radioactivității, la care se va alătura curând și soțul său, descoperind împreună noi elemente radioactive: poloniul și radiul. Pentru aceste cercetări primesc amândoi Premiul Nobel pentru Fizică în 1903, împreună cu Henri Becquerel. După tragica moarte a lui Pierre Curie, accidentat mortal de o trăsură în 1906, Maria Curie continuă singură cercetările. În 1911 i se decernează Premiul Nobel pentru Chimie.

Sursa: http://ro.wikipedia.org


tag: pierre marie curie , pierre curie, lycée marie curie, marie curie 2011 . marie curie cancer ,

biografia marie curie. marie curie biography, université marie curie . college marie curie , marie curie fellowship

Maria Skłodowska-Curie, Maria Skłodowska-Curie, Maria Skłodowska-Curie, Maria Skłodowska-Curie, Maria Skłodowska-Curie, Maria Skłodowska-Curie, Maria Skłodowska-Curie, Maria Skłodowska-Curie, Maria Skłodowska-Curie, Maria Skłodowska-Curie, Maria Skłodowska-Curie, Maria Skłodowska-Curie, Maria Skłodowska-Curie, Maria Skłodowska-Curie, Maria Skłodowska-Curie, Maria Skłodowska-Curie, Maria Skłodowska-Curie, Maria Skłodowska-Curie, Maria Skłodowska-Curie, Maria Skłodowska-Curie,